Lijfstijl Centrum Dongen

Hoe reset je jouw hormonen?

Ik ben ervan overtuigd dat gewichtstoename, stemmingswisselingen, vermoeidheid en een laag libido niet gekenmerkt kunnen worden als een ziekte. Ook denk ik dat deze “ziekte” niet door een snelwerkende injectie of medicijn te genezen is. Wel geloof ik dat de symptomen blijvend zijn te verhelpen door anders en/of minder te eten en meer te bewegen. Het zijn namelijk hormonale problemen.

De symptomen geven je namelijk aan dat er iets mis is in je lichaam en dat je beter eerst op zoek kunt gaan naar de oorzaak, dan dat je de symptomen onderdrukt met medicatie. 

 

De waarheid 

 

Ontzettend veel vrouwen weten niet dat een hormonale disbalans ervoor zorgt dat wij ons zo belabberd kunnen voelen. Veel klanten komen bij mij met klachten zoals:        

  • Vermoeidheid
  • Gewichtstoename 
  • Prikkelbaarheid 
  • Schildklierproblemen 
  • Slechte stressbestendigheid 
  • Niet lekker in hun vel zitten 
  • Onregelmatige/pijnlijke menstruaties 
  • Vaginale droogheid 
  • Een laag libido 

 

Ze vragen zich ook weleens af waarom hun lichaam dit doet en hun lichaam zich tegen hen keert. Er zijn veel dingen die ik regelmatig hoor, zoals: 

  • Vrouwen die liever hun huis schoonmaken dan seks te hebben met hun man. 
  • Vrouwen die zich zorgen maken om de prestaties op het werk, omdat ze zo wazig denken. 
  • Mannen die zich afvragen waar de vrouw is gebleven waar ze ooit mee zijn getrouwd. 
  • Vrouwen die zich altijd maar moe, ongelukkig en uitgeteld voelen. 

 

Het is niet altijd eerlijk, maar vrouwen zijn nou eenmaal veel gevoeliger voor een hormonale disbalans dan mannen. Een traag werkende schildklier komt bij vrouwen vijftien keer vaker.  Ook voelen vrouwen zich vaak ook veel meer gestrest dan mannen. 

 

Waarom vind ik hormonen nu zo belangrijk? 

 

Een onbehandelde hormonale disbalans kan ernstige gevolgen hebben zoals: botontkalking, overgewicht en borstkanker. Het is dus belangrijk om de hormonen in het lichaam zowel individueel als in relatie tot elkaar op een optimaal niveau te houden. 

 

Wat zijn hormonen eigenlijk? 

 

Hormonen zijn chemische boodschappers. Ze beïnvloeden gedrag, emoties, scheikundige stoffen in de hersenen en het immuunsysteem. Daarnaast hebben ze invloed op de manier hoe je voedsel omzet in brandstof. Ieder hormoon heeft een functie en wordt aangestuurd vanuit de hersenen. De hersenen krijgen continu signalen, zodat ze weten of er hormonen aangemaakt moeten worden of dat er reeds voldoende aanwezig zijn.

 

Hoe werken hormonen? 

 

De hersenen zijn ons controlecentrum: de hersenen bepalen wanneer en hoe deze hormonen vrijkomen. Daarnaast beïnvloeden verschillende hormonen elkaar onderling. Je cellen wentelen zich continu in een brouwsel van verschillende hormonen. Bij vrouwen verandert dit brouwsel per dag en zelfs van minuut tot minuut. Dit is afhankelijk van allerlei factoren zoals: of je menstrueert, hoe lang geleden je laatste menstruatie heeft plaatsgevonden en of je zwanger bent. Je cellen hebben allemaal receptoren die op specifieke hormonen reageren. Receptoren werken in feite net als sloten op een deur. Het hormoon past in het slot om de deur te openen. Bijvoorbeeld: als er gevaar dreigt, past het belangrijkste stresshormoon cortisol in het slot van die bepaalde cel en opent de deur, zodat er een golf aan glucose aangemaakt wordt. Vervolgens is het lichaam in staat om sneller en krachtiger te rennen. Als de cel niet ontworpen is om met een bepaald hormoon samen te werken, zal de receptor (het slot op de deur) niet bij de hormonale sleutel passen. Als het slot kapot is (bijvoorbeeld bij insulineresistentie of cortisolresistentie) zal de deur ook niet opengaan. Het hormoongehalte in het bloed zal stijgen, maar niet terechtkomen in de cel waar het hoort. 

 

Dus samengevat zijn hormonen stofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Je kunt ze zien als boodschappers die via het bloed vervoerd worden naar verschillende lichaamsdelen. Daar stimuleren de hormonen cellen tot specifieke activiteiten, zoals groei en voortplanting. Maar regelen ook de algemene lichaamsprocessen zoals onze temperatuur, bloeddruk, stofwisseling en spijsvertering. Het in balans brengen van je hormonen is hetzelfde als je gezondheid verbeteren.

 

Waarom vrouwen wanhopig op zoek blijven naar antwoorden! 

 

Een aantal cijfers uit een recent onderzoek onder vrouwen: 

  • 64 procent van de vrouwen heeft last van zwembandjes. 
  • Maar liefst 40 procent van de vrouwen worstelt met haaruitval. 
  • De helft heeft het gevoel dat ze constant van hot naar her rennen (als een kip zonder kop). 
  • 80 procent slaapt minstens één keer per week slecht en 20 procent iedere nacht. 
  • Meer dan de helft van de vrouwen heeft het idee dat er niet genoeg tijd in een dag zit om alle dingen te doen die je moet doen. 
  • 48 procent heeft regelmatig last van hoofdpijn. Zowel menstrueel gerelateerd als niet menstrueel gerelateerd. 
  • 50 procent van de vrouwen heeft last van hun huid. Uiteenlopend van eczeem tot een extreem dunner wordende en snelle veroudering van de huid. 
  • Vaginale droogheid komt bij ongeveer 40% van de vrouwen voor. 
  • Gelukkig heeft minder dan 10% last van een hoge bloeddruk! 

 

Wat willen wij?

 

Uiteindelijk willen wij als vrouwen maar één ding, nl. meer energie krijgen en geen last meer hebben van stemmingswisselingen. Een slank lichaam, meer zin in seks, een beter humeur en een einde aan de opvliegers en het nachtelijk transpireren. Kortom wij willen geen (vage) klachten meer ervaren. 

 

Wil je meer weten over hormonen en of je hormonen in balans zijn? Neem dan contact met mij op zodat we jouw hormoonbalans onder de loep kunnen nemen.

 

Met lieve groet, Marion IJdema (Reset hormonen expert)

Terug naar overzicht